ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΩΘΗΣΗ ΕΡΠΕΤΩΝ ΕΡΠΕΤΑ ΕΙΔΗ ΕΡΠΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

argaiv1395

 

 

ΕΧΙΔΝΑ

Στην Ελλάδα επικίνδυνο φίδι είναι η έχιδνα. Το δάγκωμά της χαρακτηρίζεται και αναγνωρίζεται από τα δύο σημάδια τα οποία αφήνει. Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το πόσο δηλητήριο έχει εγχυθεί. Το τσίμπημα οδηγεί σε οίδημα, σε έντονο πόνο και σε εκχυμώσεις. Το σημείο του τραύματος δεν πρέπει ούτε να ρουφιέται (για να αφαιρεθεί το δηλητήριο), ούτε να κόβεται, να δένεται ή να σφίγγεται. Για την αντιμετώπιση αφαιρούνται –αν υπάρχουν– το γρηγορότερο και πριν από το πρήξιμο δακτυλίδια και βραχιόλια, γίνεται καλό πλύσιμο, ακινητοποίηση του άκρου που έχει υποστεί το δάγκωμα και ταχεία μεταφορά σε μονάδα φροντίδας υγείας. Μπορεί εκεί να χορηγηθεί στον πάσχοντα αντιοφικός ορός, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και αντιτετανική προστασία.

 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Εκκρίνουν τοξίνες που προκαλούν ισχυρό πόνο και αλλεργικές αντιδράσεις. Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με καλό πλύσιμο του δήγματος, με χορήγηση αντιτετανικής προστασίας, αναλγητικών και υδροκορτιζόνης για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων.


ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ
Hierophis gemonensis (Coluber gemonensis)

Αυτό το φίδι, είναι συνολικά ακίνδυνο στους ανθρώπους - αν και μπορεί να δαγκώσει εάν είναι φοβισμένο. Φαίνεται να προτιμά τις ξηρές, δύσκολες ή πετρώδεις περιοχές όπου μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία και σε περίπτωση προβλήματος διαφεύγει στην πιο προσιτή τρύπα.

Ενώ μπορούν να φθάσουν πάνω από ένα μέτρο στο μήκος, τα περισσότερα που βλέπουμε είναι μικρότερα. Τρώνε κυρίως άλλα ερπετά και μικρά θηλαστικά, αν και μπορούν επίσης να πιάσουν τα αρχάρια πουλιά κατά διαστήματα.

 

ΟΧΕΝΤΡΙ
Zamenis situla (Elaphe situla)

Οι άνθρωποι λένε πως είναι το πιό όμορφο απο όλα τα ευρωπαϊκά φίδια. Το οχέντρι έχει στην πλάτη του καφεκόκκινα σημάδια και μια κηλίδα V στο κεφάλι.

Είναι παρόμοιο στο μέγεθος και έχει τις ίδιες συνήθειες τροφής με τη δεντρογαλιά, αλλά βρίσκεται σε υγρότερες περιοχές όπως τα έλη και οι λίμνες καθώς επίσης και στα ξηρότερα μέρη .


ΚΥΒΟΦΙΔΟ
Natrix tessellata

Αυτό το φίδι είναι στενός συγγενής του νερόφιδου (Natrix natrix) και έχει παρόμοιες συνήθειες. Ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του κυνηγώντας κάτω απο το νερό - γλυκό ή θαλασσινό χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα. Η κύρια διατροφή αυτού του φιδιού είναι ψάρι, αν και μπορεί επίσης να φάει άλλο θήραμα όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι.

Όταν το κυβόφιδο κινδυνεύει μπορεί να βγάλει ένα υγρό με μια αποτρεπτική μυρωδιά - αρκετό για να αποτρέψει την πιό ανεπιθύμητη επίθεση!

 

Αγιόφιδο
Telescopus fallax

Το αγιόφιδο είναι ερπετό που έχει δηλητήριο, αλλά οι μικροσκοπικοί κυνόδοντές του είναι στο οπίσθιο τμήμα του στόματός του και θεωρείται αβλαβές λόγω αυτού. Αυτό το φίδι έχει ειδικότητα να τρώει σχεδόν αποκλειστικά σαύρες και το δηλητήριο χρησιμοποιείται για να τις χαλαρώσει προτού τις καταπιεί.

Το αγιόφιδο διαφέρει επίσης από τα άλλα φίδια δεδομένου ότι κυνηγά τη νύχτα, όταν οι σαύρες είναι νυσταλέες και αργές. Αυτό το κάνει χωρίς αμφιβολία το δυσκολότερο φίδι για να βρεθεί.